Deze eenvoudige tip kan het energieverbruik van uw vaatwasser halveren (als u ÉÉN veelgemaakte fout corrigeert)

De vaatwasser is niet meer weg te denken uit onze moderne keukens. Handig, snel, hygiënisch… hij heeft tal van voordelen. Maar achter dit gemak gaat een niet te verwaarlozen verbruik van elektriciteit en water schuil, vooral als bepaalde fouten bij het gebruik dagelijks worden herhaald.

Een van deze gewoontes kan het verbruik van het apparaat verdubbelen, zonder dat u het merkt. Toch kost het geen gereedschap of geld om dit te corrigeren, alleen een kleine verandering van gewoonte. En deze eenvoudige aanpassing kan de vaatwasserrekening aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd de levensduur van het apparaat verlengen.

De handeling die de energie-efficiëntie onzichtbaar ondermijnt

De meeste gebruikers denken dat ze goed bezig zijn door hun vaat altijd met warm water af te spoelen voordat ze deze in de vaatwasser plaatsen. Uit hygiënische overwegingen of om nare geurtjes te voorkomen, houden we de borden onder de kraan, soms langdurig, totdat er bijna niets meer te wassen valt.

En toch is het juist deze gewoonte die energiebesparingen tenietdoet. Niet alleen verbruikt men onnodig veel verwarmd drinkwater (vaak tot 40 °C of meer), maar ook wordt de werking van de vaatwasser verstoord, waardoor deze minder vuil detecteert en zijn programma niet goed kan aanpassen.

Het resultaat: langere cycli, een verminderde reinigingsgraad en een veel hoger totaalverbruik dan nodig is.

Waarom afwassen contraproductief (en duur) is

Moderne vaatwassers zijn uitgerust met vuilsensoren (ook wel ’turbiditeitsmeters’ genoemd) die tijdens de cyclus de helderheid van het water meten. Zo kunnen ze automatisch de duur, de watertemperatuur en de spoelfasen aanpassen. Maar als de vaat al te schoon is, kunnen deze sensoren het programma te veel verkorten… en resten achterlaten.

Bovendien, door met de hand af te spoelen:

  • Gebruikt u bij elke cyclus tussen de 3 en 10 liter warm water onnodig
  • Belasten we onze armen onnodig voor een resultaat dat het apparaat alleen had kunnen bereiken
  • Verstoren we de optimale werking van de eco- of automatische programma’s
  • Verhogen we onze energierekening, want het door de boiler geproduceerde warme water kost veel meer dan het water dat door de vaatwasser wordt gebruikt

Het is dus veel efficiënter om alleen de vaste resten met een spatel of een handdoek weg te schrapen, zonder water te laten lopen.

Het eco-programma: vaak verkeerd begrepen, maar zeer rendabel

Een andere veelgemaakte fout met betrekking tot de wasmodus: het eco-programma vermijden omdat het te lang duurt. Het is waar dat deze programma’s tot drie uur kunnen duren. Maar ze verbruiken tot 50 % minder energie, omdat het water langzamer en op een lagere temperatuur wordt verwarmd (meestal tussen 45 en 50 °C in plaats van 65 °C voor intensieve programma’s).

Dit programma is ontworpen voor normaal vuile vaat, zonder vooraf spoelen. Bij correct gebruik biedt het de beste balans tussen efficiëntie en verbruik, vooral bij dagelijks gebruik.

Het wordt nog efficiënter als:

  • U vooraf spoelen met warm water vermijdt
  • U de machine correct vult zonder de draaiarmen te blokkeren
  • Er een geschikt afwasmiddel wordt gebruikt (niet te veel vloeibaar afwasmiddel of te veel geconcentreerde tabletten)

De eco-cyclus geeft alleen slechte resultaten wanneer de sensoren worden misleid door “te schoon” of verkeerd geplaatst serviesgoed.

De jaarlijkse rekening: een grotere impact dan u denkt

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 0,9 en 1,4 kWh per cyclus en tussen 10 en 15 liter water. Bij één vaatwasbeurt per dag komt dat op een jaar tot 500 kWh en 5000 liter water.

Door niet meer voor te spoelen en de eco-cyclus te gebruiken, kan dit verbruik met de helft worden verminderd, wat neerkomt op een besparing van ongeveer 250 kWh en 2.500 liter water. Dat is niet niets: op basis van 0,25 €/kWh komt dat neer op meer dan 60 € per jaar, nog afgezien van de besparing op warm water en eventuele defecten die worden voorkomen.

Soms is een kleine verandering van gewoonte voldoende om uw energierekening te verlagen… en uw apparatuur langer mee te laten gaan. De vaatwasser is een economische bondgenoot, op voorwaarde dat u hem volledig vertrouwt.