Deze 3 veelgemaakte fouten die uw huishoudelijke apparaten kapotmaken: zo voorkomt u rampen

Of het nu gaat om een wasmachine die stopt met draaien op de avond voor vertrek naar vakantie, een oven die zonder waarschuwing vies wordt of een vaatwasser die een verdachte geur begint af te geven, iedereen heeft wel eens de frustratie ervaren dat een huishoudelijk apparaat veel eerder dan verwacht de geest geeft. Het probleem ligt vaak niet bij de kwaliteit van het apparaat, maar bij kleine, soms heel eenvoudige dagelijkse handelingen die uiteindelijk de motoren beschadigen of de afdichtingen aantasten. Om dure reparaties te voorkomen, hebt u echter geen technicusdiploma of buitensporige investeringen nodig: het gaat er vooral om drie veelgemaakte fouten te herkennen die op den duur uw apparaten stilletjes kapotmaken.

Begrijp waarom uw apparaten sneller kapotgaan dan verwacht

Apparaten die het leven thuis gemakkelijker maken, gaan normaal gesproken jarenlang mee, soms zelfs meer dan tien jaar als ze goed worden onderhouden. Toch is het niet ongewoon dat een defect alles op zijn kop zet vanaf het vijfde jaar, of zelfs veel eerder als bepaalde essentiële onderhoudswerkzaamheden worden verwaarloosd.

Dit fenomeen doet zich voor bij zowel wasmachines als koffiezetapparaten, koelkasten en stofzuigers.

In de meeste huishoudens is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige slijtage te wijten aan routine en gebrek aan regelmatig onderhoud. Toch kan een simpele vergissing duur uitvallen, een reeks defecten veroorzaken en de onderhoudskosten aanzienlijk verhogen.

Het onderhoud van filters en afdichtingen vergeten: de fout die de rekening doet stijgen

Filters van afzuigkappen, wasmachines, droogkasten of afdichtingen van koelkasten: er zijn tal van onderdelen die we vergeten in de drukte van het huishouden. Toch spelen deze kleine, essentiële onderdelen een cruciale rol in de levensduur van uw apparaten.

Door ophoping van stof, pluisjes of vet kan een motor al snel niet meer goed draaien of gaan lekken.

Bij een wasmachine leidt het verwaarlozen van het filter tot een slechte afvoer, onaangename geurtjes en uiteindelijk tot een onherstelbare storing. Als de afdichting van een koelkast niet regelmatig wordt schoongemaakt, laat deze warme lucht door en moet de compressor twee keer zo hard werken.

Om deze ongemakken te voorkomen, volstaat het om een eenvoudige routine in te voeren: controleer elke maand snel de filters en afdichtingen, reinig ze met lauw water en een zachte spons en droog ze zorgvuldig af. Dit kost minder dan tien minuten, maar voorkomt defecten, energieverspilling en dure reparaties die altijd op het verkeerde moment komen.

Het verkeerde ontkalkingsmiddel gebruiken: pas op voor onherstelbare schade

In Nederland is het leidingwater vaak min of meer kalkhoudend, afhankelijk van de regio, waardoor koffiezetapparaten, waterkokers, strijkijzers en zelfs wasmachines regelmatig moeten worden onderhouden. Toch is de verleiding groot om het eerste ontkalkingsmiddel dat je tegenkomt te gebruiken of klassieke onderhoudsproducten die niet geschikt zijn, soms te agressief, en die de interne onderdelen blijvend kunnen beschadigen.

De schade is niet altijd meteen zichtbaar. Een te zuur ontkalkingsmiddel tast de afdichtingen en weerstanden aan. Omgekeerd vervuilt een te basisch product meer dan dat het reinigt, waardoor er een witachtige aanslag op de metalen onderdelen achterblijft.

Het is raadzaam om te controleren welk ontkalkingsmiddel de fabrikant aanbeveelt, of om te kiezen voor natuurlijke oplossingen zoals witte azijn, maar alleen op apparaten waarvoor dit is toegestaan.

Dit laatste moet worden vermeden op bepaalde apparaten, vooral die met kwetsbare afdichtingen of elektronische onderdelen: azijn heeft weliswaar goede eigenschappen, maar tast oppervlakken aan bij herhaaldelijk gebruik of een verkeerde dosering. Het beste is om ontkalkingsmiddelen te kiezen die speciaal zijn aangepast en deze om de twee à drie maanden te gebruiken, of vaker bij zeer hard water.

Tekenen van slecht onderhoud herkennen

Een apparaat dat lawaai begint te maken, abnormaal warm wordt of minder goed werkt, moet vaak worden ontkalkt.

Witte vlekken, een onaangename metaalgeur of water dat langzaam opwarmt, zijn allemaal signalen die u niet mag negeren. Door te onthouden dat elk apparaat zijn eigen eisen heeft, voorkomt u ‘universele’ fouten die onder het mom van eenvoud alleen maar voor problemen zorgen.

Vochtbeheersing verwaarlozen: wanneer stilstaand water uw apparaten bedreigt

Stilstaand vocht is de stille vijand van huishoudelijke apparaten, van de vaatwasser tot de wasmachine en de magnetron. Na elk gebruik sluit u de deur misschien te snel, waardoor het apparaat in een omgeving blijft staan die gunstig is voor de ontwikkeling van schimmels, geurtjes en corrosie.

In het typische geval van de vaatwasser verhindert het sluiten van de deur direct na het einde van het programma de natuurlijke verdamping van het water. Deze gewoonte creëert een vochtige omgeving waar bacteriën en schimmels zich kunnen verspreiden. Hetzelfde geldt voor de afdichting van de wasmachine: restvocht versnelt de aantasting van het rubber, veroorzaakt een muffe geur en kan op middellange termijn de afdichting doen lekken.

Het is daarom raadzaam om de deur of het venster van het apparaat na gebruik ongeveer tien minuten op een kier te laten staan, zodat het vocht op natuurlijke wijze kan ontsnappen. In keukens zonder ramen kan de installatie van een mechanische ventilatie of een kleine vochtabsorbeerder een goede dienst bewijzen, als aanvulling op eenvoudige maatregelen zoals het snel afdrogen van de voegen na elke wasbeurt.

De juiste reflexen aanleren om de levensduur van uw huishoudelijke apparaten te verlengen

Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om uw gewoontes te veranderen: deze drie fouten, die nu bekend zijn, behoren tot de gemakkelijkst te corrigeren. Een regelmatige controle van de filters en afdichtingen, een verstandig gebruik van geschikte ontkalkingsmiddelen en aandacht voor vochtigheid na gebruik geven de meeste apparaten gegarandeerd een tweede leven.

Enkele gemakkelijk te onthouden tips:

  • Reinig de filters en afdichtingen elke maand, zonder te wachten tot u een storing constateert.
  • Gebruik alleen ontkalkingsmiddelen die worden aanbevolen of geschikt zijn voor het apparaat en de hardheid van het water.
  • Droog of lucht de apparaten na elk gebruik.

Het zijn eenvoudige handelingen die iedereen kan uitvoeren en die niet alleen de elektriciteitsrekening verlagen, maar ook de prestaties van de apparaten op lange termijn behouden. Niets is immers zo aangenaam als koken, wassen of strijken in een huis waar alles perfect werkt, zonder de angst voor een plotselinge storing.