De komst van het mooie weer nodigt uit om van het buitenleven te genieten en activiteiten in de natuur te ondernemen. Dit is een uitstekende gelegenheid om ons fysieke en emotionele welzijn te verbeteren en bovendien meer tijd door te brengen met onze honden.
Deze periode brengt echter ook risico’s met zich mee die vaak over het hoofd worden gezien, zoals tekenbeten, die niet alleen een gevaar vormen voor onze huisdieren, maar ook voor mensen, omdat ze ernstige ziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen.
Om dit probleem aan te pakken, nieuwe infecties te voorkomen en het publiek bewust te maken van chronische Lyme, die in Spanje nog steeds weinig bekend is en slecht wordt gediagnosticeerd, is het burgerinitiatief LYMEtro a metro opgericht.
Deze campagne is opgezet door Naiara Olague, die sinds 2016 aan chronische Lyme lijdt, en haar man Gorka Lizarraga. Het doel is om het grote publiek en met name gezondheidsinstellingen bewust te maken van het belang van een vroege diagnose en een adequate behandeling van deze ziekte.
Een van de belangrijkste activiteiten van LYMEtro a metro is de jaarlijkse virtuele hardloopwedstrijd, waaraan mensen uit verschillende delen van het land en zelfs uit het buitenland deelnemen. Zij leggen symbolisch kilometers af om aandacht te vragen voor degenen die in stilte aan deze ziekte lijden.
Daarnaast organiseert het initiatief andere educatieve activiteiten, zoals het ontwikkelen en verspreiden van voorlichtingsmateriaal, informatieve lezingen en de implementatie van ‘Puntos Verdes’ (groene punten), fysieke ruimtes waar mensen worden voorgelicht over hoe ze tekenbeten en de gevolgen daarvan kunnen voorkomen en behandelen.
Teken bijten dieren en mensen
Of we nu een teek vinden op onze hond, onze kinderen of onze eigen huid, het is van cruciaal belang om te weten hoe we deze zo snel mogelijk moeten verwijderen om het risico op infectie en overdracht van ziekten te minimaliseren.
Daarom biedt LYMEtro a metro een protocol voor het verwijderen en vervolgens analyseren van teken, zodat we weten of we risico lopen op besmetting. “Het beste is om een speciale L-vormige tekentang te gebruiken, maar als die niet voorhanden is, is het raadzaam om naar de eerste hulp of de dierenarts te gaan om de teek op professionele wijze te laten verwijderen”, adviseren ze.
Ondanks de algemene kennis over teken, raadt het initiatief aan “geen irriterende stoffen te gebruiken”. “We moeten vermijden alcohol, olie, aceton of warmte op de teek aan te brengen, omdat dit ervoor kan zorgen dat hij meer speeksel afgeeft, waardoor het risico op infectie toeneemt”, leggen ze uit.
“Om de teek te verwijderen, moeten we voorzichtig te werk gaan, de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakken en langzaam omhoog trekken, zonder te draaien of te wringen”, voegen ze eraan toe. “Zodra de teek van de huid is verwijderd, bewaren we deze in een afgesloten bakje voor eventuele latere analyse. Als de teek ons heeft gebeten, gaan we naar de spoedeisende hulp voor een preventieve behandeling met antibiotica, ook als we nog geen symptomen vertonen.”