Voorjaarsschoonmaak: onze vijf tips voor meer efficiëntie en motivatie

Dankzij de ervaring van onze ouderen en met de hulp van ‘cleanfluencers’ die hun schoonmaaktips delen, is een geslaagde voorjaarsschoonmaak voor iedereen haalbaar en kan in één woord worden samengevat: organisatie. Hier zijn vijf tips voor meer efficiëntie en motivatie.

De maand mei met zijn lange weekenden en mildere temperaturen is een geschikt moment om de voorjaarsschoonmaak te doen, een traditie die al eeuwenlang bestaat en zijn oorsprong vindt in verschillende culturen, met zowel religieuze, culturele als praktische wortels. Als de winter voorbij is, kunnen we eindelijk ons huis luchten en grondig schoonmaken.

Dankzij de ervaring van onze ouderen, maar ook met de hulp van ‘cleanfluencers’ die hun schoonmaaktips delen, zoals de Fransman @cleanbymarouane, die 663.000 volgers heeft op Instagram, is een geslaagde voorjaarsschoonmaak voor iedereen haalbaar en kan in één woord worden samengevat: organisatie.

1. Maak een planning

De grootste valkuil bij de voorjaarsschoonmaak is dat je te veel in één keer wilt doen of onhaalbare doelen stelt, zoals alles in één dag of in een weekend doen. Dat kan ontmoedigend zijn en je kunt veel tijd verliezen als je geen ‘strijdsplan’ hebt opgesteld. Maak daarom een planning, idealiter voor meerdere dagen en per kamer: een dag voor de slaapkamers met het sorteren van zomer- en winterkleding en de was (kies een dag waarop het niet regent), een dag voor de keuken (koelkast, oven en kasten schoonmaken), een dag voor de wc en de badkamer (hygiëne- en schoonmaakproducten sorteren, de wasmachine schoonmaken, kalkaanslag en eventueel vochtvlekken verwijderen), nog een dag voor de ramen en de buitenkant van het huis en/of de auto… Elke dag een beetje is genoeg!

2. Maak een lijst van de benodigde producten

Elke goede werker heeft goed materiaal nodig en om niets te vergeten, is het beter om een lijst te maken en alles op één plek te verzamelen (bijvoorbeeld op een tafel): schoonmaakmiddelen (bleekmiddel, glasreiniger, witte azijn, zuiveringszout, citroen, afwasmiddel…), voldoende sponzen en doeken, vuilniszakken, emmer, bezem, handschoenen… Het geheim is om niet te versnipperen, zodat je geen energie verspilt met naar de winkel rennen terwijl je met je handen in de smurrie zit.

3. Met meerdere mensen de taken verdelen

Dat is niet altijd mogelijk, maar schoonmaken gaat altijd efficiënter met meerdere mensen. Doe het samen met je partner, vrienden of familie (in ruil voor een andere gunst) en verdeel de kamers, waarbij je de minder persoonlijke taken, zoals ramen lappen, onkruid wieden en kasten leeghalen en schoonmaken, aan iemand anders overlaat. Kleding sorteren is een persoonlijke keuze, dus dat doe je zelf. Het is natuurlijk moeilijk om een week lang hulp te vragen, maar voor een dag of twee is het wel mogelijk.

4. Wees niet bang om te sorteren

Om op te ruimen, moet je alles uit de kasten halen, schoonmaken en beslissen of je iets ‘bewaart’, ‘weggooit’ of ‘opbergt’ voor het geval je het nog eens nodig hebt. Voor kleding is het eenvoudig: kijk naar het seizoen en berg kleding en dekens op in een opbergruimte (kast, aparte kamer…) en denk eraan om te investeren in opbergdozen met labels of hoezen om beddengoed schoon te houden. Het heeft geen zin om kleding te bewaren die je niet meer past (tenzij ze een sentimentele waarde hebben). Van wat je niet wilt bewaren, maak je een stapel voor de vuilnisbak en een stapel om te verkopen op een rommelmarkt, in een permanente kringloopwinkel, op Vinted of om weg te geven aan een kringloopwinkel of een goed doel (nadat je alles hebt schoongemaakt en opgevouwen).

5. Beloning en finishing touch

Of het nu gaat om een nieuwe jurk, een borrel of een dagje wellness met degenen die hebben meegeholpen, gun jezelf een kleine beloning, die je nog meer zal motiveren tijdens het opruimen, wanneer je op je knieën de plinten schoonmaakt of op een ladder staat om af te stoffen, in de hoop dat je niet op een spin stuit… Of het kan een cadeau voor je interieur zijn, zoals een nieuw beddengoed voor de zomer. Als het huis helemaal opgeruimd, schoon en luchtig is, voelt u zich automatisch beter. Voor de finishing touch kunt u op uw boodschappenlijstje etherische oliën zetten als u een diffuser heeft, huisparfum of kleine kaarsjes (kies voor natuurlijke en dus niet-giftige kaarsen). Dan hoeft u alleen nog maar te genieten van uw oase van rust.