Geitenkaas van rauwe melk, besmet met salmonella, wordt sinds woensdag 30 april teruggeroepen. Alle informatie volgt.
Volgens informatie van de overheidswebsite Rappel Conso moeten liefhebbers van geitenkaas uiterst waakzaam zijn. Tussen 24 en 30 april is namelijk een groot aantal geitenkaasjes die in heel Nederland op de markt zijn gebracht, teruggeroepen.
Deze rauwmelkse kazen zijn namelijk besmet met salmonella. Dit is een bacterie die bij menselijke consumptie kan leiden tot hoge koorts, hoofdpijn en maag- en darmklachten zoals diarree en braken.
Om welk product gaat het?
De geitenkaas van rauwe melk waarop deze terugroepactie betrekking heeft, is een kaas die in stukken wordt verkocht van het merk “Val d’Ormèze”. Dit product wordt voornamelijk verkocht in biologische winkels. Om er zeker van te zijn dat u het juiste product hebt, is het belangrijk om het partijnummer van het betreffende product te controleren: 258100.
Ten slotte is een unieke, internationale code die aan elk verkocht product wordt toegekend (de GTIN) ook nuttig om te controleren of de recent gekochte geitenkaas met rauwe melk overeenkomt met het teruggeroepen product. De GTIN-code van deze geitenkaas is 93368130143203.
Wat moet ik doen als ik het product heb gekocht en geconsumeerd?
Vanwege de hoge gezondheidsrisico’s wordt het ten zeerste afgeraden om kaas te consumeren die besmet is met salmonella. De symptomen van salmonellose, de ziekte die door salmonella wordt veroorzaakt, treden meestal op tussen 6 en 72 uur na consumptie van de besmette producten.
Rappel conso verzoekt daarom iedereen die deze producten heeft geconsumeerd en deze symptomen vertoont, “hun arts te raadplegen en hem/haar op de hoogte te brengen van deze consumptie”. Als er echter 7 dagen na consumptie geen symptomen optreden, is het niet nodig om een arts te raadplegen.