Nieuw maximumbedrag aan contant geld dat thuis mag worden bewaard: dit zegt de wet

Contant geld wordt steeds minder gebruikt door een groot deel van de bevolking. Dankzij creditcards is het al lang niet meer nodig om contant geld bij zich te hebben. Tegenwoordig gaan we nog een stap verder met de mogelijkheid om met de mobiele telefoon te betalen of zelfs met directe betalingssystemen zoals Bizum.

Er zijn echter mensen die liever met contant geld omgaan, zoals ouderen die niet zo vertrouwd zijn met deze technologieën. Het kan zelfs interessant zijn om een hoeveelheid contant geld in huis te hebben voor noodgevallen of technologische storingen waardoor we niet onmiddellijk over een bepaald bedrag kunnen beschikken.

Voor- en nadelen van contant geld in huis

De voordelen van contant geld zijn onder andere dat u niet afhankelijk bent van technologieën, dat u kunt reageren op een noodsituatie en dat u een overzicht heeft van uw dagelijkse uitgaven. Vaak zijn we ons niet bewust van de uitgaven die we doen wanneer we met een kaart of via internet betalen. Als je echter een bedrag aan contant geld in huis hebt voor dagelijkse uitgaven en wekelijkse boodschappen, kun je uiteindelijk gemakkelijker sparen omdat je nauwkeuriger bijhoudt wat je uitgeeft.

Nu we de voordelen van het thuis bewaren van contant geld hebben gezien, gaan we kijken naar de nadelen die deze praktijk kan hebben. Ten eerste is er het feit dat geld dat thuis ligt geen rendement oplevert, zeker niet in de huidige context waarin de inflatie niet lijkt te stabiliseren en de huizenprijzen zijn wat ze zijn.

Als we ons geld op een spaarrekening zetten die minstens 1% rente oplevert, plukken we tenminste de vruchten van onze spaargeld. Door ons geld op een van deze spaarrekeningen te zetten, kunnen we het niet alleen beter beheren, maar ook rendement behalen zonder het risico dat andere beleggingen met zich meebrengen.

Hoeveel contant geld mag je thuis bewaren?

Velen zullen zich afvragen of er een limiet is aan het bedrag aan contant geld dat u thuis mag bewaren. Het antwoord is dat er wettelijk geen verbod of limiet bestaat. In sommige gevallen wordt zelfs aanbevolen om een bedrag thuis te bewaren waarmee u eventuele noodsituaties kunt opvangen en zelfs uw vaste lasten voor ongeveer zes maanden kunt betalen.

Let wel, u moet oppassen voor het witwassen van geld en de zwarte economie, want daar wordt door de belastingdienst streng op toegezien. Dit is het probleem dat kan ontstaan als u grote hoeveelheden contant geld opneemt, wat door de banken wordt beperkt. Er kan maximaal 3.000 euro contant geld worden opgenomen bij een geldautomaat, maar als we meer dan 1.000 euro opnemen, kan de belastingdienst onze bank om uitleg vragen over de bestemming van dat geld.

Als we grote hoeveelheden contant geld nodig hebben, is het zelfs een goede maatregel om dit van tevoren bij de bank aan te vragen, omdat het kan gebeuren dat de bank op dat moment niet over voldoende liquide middelen beschikt.

Het probleem doet zich voor wanneer het geld het land verlaat. In dat geval stelt de belastingdienst wel een duidelijke limiet, om het witwassen van geld te voorkomen. In dit verband stelt wet 10/2010 van 28 april een limiet aan het bedrag aan contant geld dat een persoon in Spanje bij zich mag hebben. Deze limiet is vastgesteld op 100.000 euro.

Als u meer geld wilt vervoeren, moet u dit aangeven bij de belastingdienst, net als wanneer u met grotere bedragen het land verlaat of binnenkomt. Houd er ook rekening mee dat het volgens de belastingdienst niet is toegestaan om contante betalingen te doen van meer dan 1.000 euro.