Beleggingen. De goudprijs is in een jaar tijd met 40% gestegen tot meer dan 3.300 dollar per ounce. Een stijging die wordt aangewakkerd door de handels- en geopolitieke spanningen van de afgelopen maanden.
De cijfers zijn duizelingwekkend. Een ounce goud is meer dan 3.300 dollar waard, een stijging van 26% sinds 1 januari en 40% op jaarbasis. De symbolische drempel van 2.000 dollar, die in 2020 voor het eerst werd overschreden, lijkt nu niet meer dan een verre herinnering. Goud is daarmee een van de best presterende activa van de afgelopen maanden. Maar dat is niet per se goed nieuws voor de wereldeconomie.
“De stijging versnelde in maart toen Donald Trump sprak over de invoering van invoerheffingen in de Verenigde Staten”, legt Alexandre Baradez, hoofd marktanalyse bij IG France, uit. De vooruitzichten op een handelsoorlog en de gevolgen daarvan voor de wereldwijde groei baren beleggers zorgen.” Het gele metaal heeft daarmee zijn rol als veilige haven in tijden van crisis volledig waargenomen. Ook de geopolitieke spanningen, met name rond Oekraïne en het Midden-Oosten, dragen bij aan de stijging van de afgelopen maanden.
Het gele metaal profiteert bovendien van andere, meer structurele ondersteunende factoren. De centrale banken van de opkomende markten voeren sinds 2022 een beleid van massale aankopen, wat bijdraagt aan de stijging van de koersen. “Door hun goudreserves te vergroten in plaats van te investeren in Amerikaanse staatsobligaties, diversifiëren de centrale banken hun valutarisico. Het is ook een manier om bij te dragen aan de de-dollarisering van de wereldeconomie”, aldus Arnaud du Plessis, beheerder van het CPR Invest Gold Mines-fonds bij CPRAM. De expert wijst erop dat de aankopen van centrale banken de afgelopen drie jaar meer dan 1.000 ton per jaar bedroegen, meer dan het dubbele van voorgaande jaren. “De ounce zal de komende maanden waarschijnlijk rond de 3.000 dollar blijven schommelen, met pieken na aankondigingen van de Amerikaanse president of geopolitieke spanningen”, verwacht Alexandre Baradez.
Een langetermijnbelegging
Goudbezitters kunnen dus blij blijven. “Fysiek goud is geen speculatief instrument, maar een langetermijnbelegging: 80% van onze kopers laat het na aan hun erfgenamen”, benadrukt Laurent Schwartz, voorzitter van Comptoir national de l’or. Maar is dit nog steeds het moment om te kopen? Een eventuele daling tot rond de 3.000 dollar zou een interessant instapmoment zijn, met een langetermijnvisie, om vermogen te beschermen.
Een goudstaaf van 1 kilo is echter niet voor iedereen weggelegd, aangezien deze meer dan 90.000 euro kost. Er zijn ook kleinere goudstaven verkrijgbaar, van 1 gram tot 500 gram, waardoor u uw investering kunt opsplitsen. “Het is beter om je te concentreren op gewichten van meer dan 20 gram om de impact van de productiekosten op de prijs te beperken”, adviseert Laurent Schwartz. Bovendien moet je de factuur met het nummer van de goudstaaf of het verzegelde zakje waarin de munten zijn verpakt zorgvuldig bewaren, zodat je bij verkoop de aankoopdatum en -prijs kunt aantonen voor de belastingdienst.
ETC’s en mijnbouwfondsen
Gezien zijn waarde moet goud in een kluis worden bewaard. Deze beperking zorgt ervoor dat sommige beleggers de voorkeur geven aan papieren goud boven fysiek goud. In dat geval koopt men geen munten en baren, maar financiële beleggingen die exchange traded commodities (ETC’s) worden genoemd. Deze worden op de beurs genoteerd en kunnen via een effectenrekening bij een makelaar of bank worden gekocht bij beheermaatschappijen zoals Amundi, Invesco, iShares of Xtrackers. Deze producten zijn gekoppeld aan fysiek goud: de promotors ervan bezitten edelmetaal ter waarde van hun beheerd vermogen en de koers volgt de evolutie van het gele metaal.
Ten slotte is het mogelijk om op goud in te zetten door in te schrijven op een fonds dat belegt in beursgenoteerde mijnbouwbedrijven. Deze producten zijn sinds het begin van het jaar met meer dan 35 % gestegen en met 46 % op jaarbasis volgens Morningstar op 17 april. De sector blijft goed georiënteerd. “De productiekosten van mijnbouwbedrijven zijn sinds 2020 sterk gestegen als gevolg van de inflatie”, aldus Arnaud du Plessis. “Door de stijging van de goudprijs kunnen ze hun operationele marges weer op peil brengen, en zelfs meer dan dat.” Let wel, goudfondsen zijn in de eerste plaats een belegging op de beurs en onderhevig aan de volatiliteit daarvan.