Hoewel het een gezonde trend lijkt voor ons apparaat, is het niet altijd een goed idee
Veel gebruikers vragen zich af of ze hun router ’s nachts moeten uitschakelen, een praktijk die onderwerp van discussie is geworden onder mensen die energie willen besparen, de prestaties van hun apparaat willen verbeteren of de veiligheid van hun netwerk willen verhogen.
Deze gewoonte gaat echter gepaard met mythes die moeten worden opgehelderd, omdat het in sommige gevallen nuttig kan zijn en in andere gevallen minder. Hieronder vindt u alle informatie.
Mythes over het ’s nachts uitschakelen van de router
Mythe 1: “Het verbetert de prestaties van het apparaat”
Een van de meest voorkomende argumenten om het ’s nachts uitschakelen van de router te rechtvaardigen, is dat dit de prestaties verbetert. Deskundigen ontkrachten deze overtuiging echter: routers zijn speciaal ontworpen om continu te werken. Het voortdurend in- en uitschakelen kan zelfs contraproductief zijn.
Wanneer we een elektronisch apparaat herhaaldelijk in- en uitschakelen, onderwerpen we het aan wat technisch bekend staat als “thermische cycli”. Deze cycli veroorzaken plotselinge temperatuurschommelingen die mechanische stress kunnen veroorzaken in de interne componenten van de router, wat op lange termijn de fysieke en elektrische eigenschappen kan aantasten.
Mythe 2: “De energiebesparing is aanzienlijk”
Hoewel het klopt dat het uitschakelen van een apparaat het stroomverbruik vermindert, is de besparing die het uitschakelen van de router ’s nachts oplevert vrijwel verwaarloosbaar. Een gemiddelde router voor thuisgebruik verbruikt zo weinig stroom dat het hele jaar door aan te laten staan slechts ongeveer zes euro extra op de elektriciteitsrekening kost.
Mythe 3: “Het is veiliger tegen indringers”
Sommige gebruikers schakelen hun router ’s nachts uit in de veronderstelling dat ze zo voorkomen dat ongewenste personen hun netwerk binnendringen. Een goede beveiligingsconfiguratie (sterke wachtwoorden, bijgewerkte protocollen, enz.) is echter veel effectiever dan het apparaat gewoon een paar uur uitschakelen.
Hoewel het ook waar is dat er geen betere manier is om onze veiligheid en privacy te versterken dan door apparaten die met het internet zijn verbonden uit te schakelen, kunnen we dit punt, hoewel enigszins abrupt, als geldig beschouwen.
Mythe 4: “Het is beter voor de gezondheid”
Een andere veelgehoorde zorg heeft betrekking op de vermeende schadelijke effecten van wifi-golven op de gezondheid, vooral tijdens de slaap. Deze angst is om twee belangrijke redenen ongegrond:
Wifi-golven behoren tot het niet-ioniserende stralingsspectrum, wat betekent dat ze niet genoeg energie hebben om celstructuren te verstoren, zoals röntgenstraling of ultraviolette straling dat wel doen. Wetenschappelijke studies die tot nu toe zijn uitgevoerd, hebben geen bewijs gevonden van schadelijke gezondheidseffecten die verband houden met blootstelling aan deze frequenties op de niveaus die door routers voor thuisgebruik worden gebruikt.
Ten tweede blijven we, vooral in stedelijke omgevingen, zelfs als we onze router uitschakelen, blootgesteld aan tientallen wifi-signalen van de routers van onze buren. Elektromagnetische golven gaan door muren en plafonds heen, dus het uitschakelen van alleen ons apparaat vermindert de totale blootstelling aan deze signalen in huis nauwelijks.
Waarom is het beter om de router aan te laten staan?
Uw slimme huis blijft werken
Als u verbonden apparaten hebt, zoals slimme lampen, beveiligingscamera’s, huishoudelijke apparaten of andere IoT-apparaten, hebben deze een permanente verbinding nodig om correct te kunnen werken. Als u de router uitschakelt, werken deze apparaten niet meer of zijn hun functies zeer beperkt.
Dit is vooral van cruciaal belang voor verbonden beveiligingssystemen. Een camera of sensor die ’s nachts niet met de buitenwereld kan communiceren, verliest volledig zijn bewakings- en waarschuwingsfunctie, wat paradoxaal genoeg de veiligheid die men juist wilde verbeteren, in gevaar kan brengen. Met dit in gedachten kunnen we ook een slim ecosysteem bouwen met apparaten die meer afhankelijk zijn van energiezuinige technologie en lokale verbindingen, zoals Zigbee of Matter.
Automatische nachtelijke updates
Veel fabrikanten programmeren firmware- en software-updates zodat ze ’s nachts worden uitgevoerd, wanneer de kans kleiner is dat het normale gebruik van het apparaat wordt onderbroken. Als uw router is uitgeschakeld, worden deze updates niet geïnstalleerd, waardoor uw apparaat mogelijk geen belangrijke beveiligingspatches of prestatieverbeteringen krijgt.
Deze updates zijn essentieel voor het behoud van de veiligheid van uw netwerk en het verhelpen van mogelijke kwetsbaarheden, dus het verhinderen van de regelmatige installatie ervan kan uiteindelijk contraproductief zijn. Het spreekt echter voor zich dat firmware-updates uiteindelijk worden geïnstalleerd zodra de router weer in werking is, dus u stelt de update alleen maar uit.
U voorkomt thermische belasting van het apparaat
Zoals we al hebben vermeld, onderwerpen het in- en uitschakelen van apparaten de elektronische componenten aan thermische belasting die de levensduur kan verkorten. Elektronische apparaten zoals routers zijn ontworpen om constant te werken en een stabiele bedrijfstemperatuur te bereiken.
Het opwarmen van een router tijdens het gebruik is volkomen normaal en duidt niet op een probleem. Het is zelfs beter om het apparaat op een stabiele temperatuur te houden dan het bloot te stellen aan plotselinge temperatuurschommelingen.
U voorkomt onnodige herconfiguraties
Sommige aangesloten apparaten moeten mogelijk opnieuw worden geconfigureerd na een periode zonder verbinding, wat extra gedoe betekent. Door de verbinding stabiel te houden, voorkom je deze ongemakken en zorg je ervoor dat al je apparaten altijd correct werken.
Wanneer is het wel zinvol om de router uit te schakelen?
Ondanks al het bovenstaande zijn er specifieke situaties waarin het raadzaam kan zijn om de router uit te schakelen:
- Bij langdurige afwezigheid: Als u meerdere dagen of weken van huis bent, kan het verstandig zijn om de router uit te schakelen voor de veiligheid.
- Om incidentele problemen op te lossen: Het klassieke opnieuw opstarten van de router blijft een effectieve oplossing voor kleine storingen of onderbrekingen in de verbinding.
- Om de firmware handmatig bij te werken: Voor sommige updates moet het apparaat opnieuw worden opgestart om de update correct te voltooien.
- Om het openbare IP-adres te wijzigen: Als u een nieuw IP-adres nodig hebt, kan het helpen om de router een tijdje uit te schakelen (hoewel dit afhankelijk is van de instellingen van uw provider).
- Bij vermoeden van inbraak: Als u denkt dat iemand zonder toestemming uw verbinding gebruikt, kan een herstart in combinatie met een wachtwoordwijziging een onmiddellijke maatregel zijn voordat u robuustere beveiligingsinstellingen implementeert.
- Als u de router echt wilt uitschakelen: u kunt instellen dat de wifi automatisch wordt uitgeschakeld en weer wordt ingeschakeld, zodat u niet hoeft te letten op het handmatig uitschakelen en weer inschakelen.