Het is bevestigd: vanaf die datum zal het niet meer mogelijk zijn om contant geld op te nemen in Nederland, met uitzondering van deze 3 banken

Het nieuws is bekend: vanaf 2025 wordt het opnemen van contant geld voor een groot deel van de Nederlanders een ware hindernisloop.

Deze beslissing zorgt voor veel ophef en roept vragen op. Deze ommezwaai naar een steeds verder gedigitaliseerde samenleving zou wel eens het einde van een tijdperk kunnen betekenen. Maar wat zit er achter deze maatregel?

Waarom worden kleine coupures afgeschaft?

Tegen eind 2025 zou de 10 euro wel eens zo zeldzaam kunnen worden als een dinosaurus in geldautomaten. Waarom? Omdat steeds meer banken het opnemen van kleine coupures kunnen stopzetten.

Dit is geen gril, maar een weloverwogen keuze om economische en praktische redenen. Enerzijds is het beheer van contant geld duur. Tussen het onderhoud van de geldautomaten, de installatie ervan op soms afgelegen plaatsen in Nederland en de opslag van de biljetten lopen de kosten voor de banken op.

Anderzijds verandert de opkomst van digitale technologieën het spel. Betalingen met pinpas, mobiele apps zoals Tikkie en andere technologieën maken transacties vlotter, eenvoudiger en beter traceerbaar.

Het is dus een verandering als reactie op de opkomst van digitale technologieën, die het mogelijk maakt om de kosten te rationaliseren en tegelijkertijd te voldoen aan de verwachtingen van een hyperverbonden generatie.

De opkomst van dematerialisatie

Maar niet iedereen kan het tempo van deze digitale revolutie bijhouden. Terwijl de jongere generaties contactloze kaarten en betalingen via hun smartphone zonder problemen omarmen, wat te doen met degenen die de voorkeur geven aan een ouderwets briefje?

En hoe zit het met degenen die simpelweg geen toegang hebben tot deze technologieën, omdat ze niet over de apparatuur of de vaardigheden beschikken? De nieuwe maatregelen kunnen voor een deel van de bevolking dan ook abrupt overkomen. Maar zoals het gezegde luidt: “vooruitgang valt niet tegen te houden”.

Drie banken bieden weerstand

Er zijn echter nog enkele instellingen die weigeren de handdoek in de ring te gooien. De ING, de Rabobank en de SNS hebben besloten de dienst voor het opnemen van contant geld in hun banken te handhaven.

Waarom deze weerstand? Deze banken benadrukken hun rol in sociale inclusie en toegankelijkheid. Ze zijn van mening dat onbeperkte toegang tot contant geld cruciaal is, met name voor ouderen, bewoners van het platteland en mensen in kwetsbare posities die geen smartphone hebben en geen toegang tot nieuwe technologieën.

Zo blijven deze banken een ademruimte bieden aan mensen die zich nog verloren voelen in deze ultradigitale wereld. Maar tot wanneer precies?

Misschien zijn zij over een paar jaar wel de laatsten die biljetten van 10 euro aanbieden, en misschien is contant geld dan voorgoed verdwenen.

Een onvermijdelijke verandering? Voor sommigen is het einde van contant geld goed nieuws. Voor anderen is het het begin van een tijdperk van ontbering. De discussies zullen nog lang voortduren.