Er worden zeer zeldzame munten geslagen in het Vaticaan

Het overlijden van de paus heeft voor veel opwinding gezorgd: er worden nieuwe euromunten geslagen in het Vaticaan. Deze munten kunnen snel veel waarde krijgen.

Paus Franciscus is begraven tijdens een grote ceremonie waar honderden hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld aanwezig waren. Maar voor veel verzamelaars is vooral de periode daarna bijzonder interessant: zij hopen zeldzame euromunten te bemachtigen.

Hoewel het Vaticaan geen lid is van de Europese Unie, is de euro er de officiële munteenheid. En in dit minuscule staatje worden ook munten geslagen. In de regel zijn ze voorzien van het pauselijk wapen. Maar tijdens de sede vacante – de periode tussen twee pontificaten – worden er speciale munten uitgegeven. Ook dit jaar zullen deze zeer gewilde munten weer worden uitgegeven, aldus het katholieke persbureau.

De sede vacante, een bijzondere euromunt

De munten die tijdens de sede vacante worden geslagen, combineren twee symbolen: de ombrellino – een paraplu met daarboven de sleutels van Sint-Pieter – en het wapen van de Camerlengo. De laatste, een echte machtsfiguur in het Vaticaan, is momenteel kardinaal Kevin Farrell. Hij houdt toezicht op de vervaardiging van de nieuwe munten en geeft opdracht tot het slaan ervan. Op elke munt staat duidelijk de vermelding “sede vacante”, wat aangeeft dat deze is geproduceerd terwijl de apostolische zetel vacant was.

Het zal echter nog even geduld vergen voordat ze te koop zijn: deskundigen schatten dat ze in juli of augustus in omloop zullen komen. De officiële winkel van het Vaticaan voor de verkoop van verzamelmunten is tijdelijk gesloten wegens reorganisatie.

Reeds grote belangstelling voor de sede vacante

De sede vacante-munten zijn echte zeldzaamheden, die zeer gewild zijn bij verzamelaars. Een muntenhandelaar vertelde aan radiozender Domradio.de: “De dood van paus Franciscus haalde de krantenkoppen.” Het resultaat is dat de belangstelling voor de munten van het Vaticaan aanzienlijk is toegenomen.

De handelaar ziet nu al een grote vraag naar de laatste munten die in 2024 worden geslagen en nog het wapen van Franciscus dragen. Op verschillende gespecialiseerde websites zijn momenteel sede vacante-munten te vinden voor prijzen variërend van 25 euro tot meer dan 200 euro.

De beroemdste munt van Zwitserland is terug en kan veel geld opleveren

Het Vaticaan gebruikt sinds 1 januari 2002 de euro. De munten zijn de zeldzaamste van de hele eurozone: de meeste worden zorgvuldig bewaard door verzamelaars en zijn nauwelijks in omloop als betaalmiddel. De eerste sede vacante-munten dateren uit 1268. Tijdens de laatste vacatureperiode in 2013 werden een herdenkingsmunt van twee euro en een verzamelmunt van vijf euro uitgegeven.