Een wijziging in de EU-regelgeving zal vanaf mei voelbaar zijn in de portemonnee van de Nederlanders

De nieuwe limieten voor het stroomverbruik in de stand-bymodus zullen gevolgen hebben voor bijna alle huishoudens en kunnen een besparing opleveren van maximaal 100 euro per jaar.

De Europese Unie voert in mei 2025 nieuwe energie-efficiëntievoorschriften in die het elektriciteitsverbruik van miljoenen huishoudens zullen verminderen. De nieuwe regels zijn gericht op het beperken van het verbruik van elektronische apparaten die aangesloten blijven terwijl ze niet worden gebruikt, de zogenaamde “stand-by-modus”.

Vanaf die datum mogen deze apparaten in ruststand niet meer dan 0,5 watt verbruiken. Voor apparaten met een informatiescherm wordt de limiet iets verhoogd tot 0,8 watt. De maatregel heeft gevolgen voor alledaagse producten zoals televisies, opladers, routers en andere apparaten die, hoewel ze uitgeschakeld lijken, toch stroom blijven verbruiken.

Consumenten hoeven geen extra kosten te maken of hun oude apparaten te vervangen. De regelgeving verplicht niet tot vervanging van reeds geïnstalleerde apparatuur, dus wie oudere apparaten heeft, hoeft zich geen zorgen te maken.

Een energiebesparing ter grootte van een land

De Europese Commissie heeft deze maatregel genomen om het energieverspilling door dit stille verbruik tegen te gaan. Volgens haar berekeningen kan de stand-bymodus tot 10 % van het energieverbruik van een huishouden uitmaken. Als we alle landen van de Unie bij elkaar optellen, loopt dit bedrag op tot tientallen terawattuur per jaar.

De Poolse website Warszawa w Pigułce, die de details van deze regelgeving bekend heeft gemaakt, meldt dat huishoudens dankzij deze verandering tussen de 20 en 100 euro per jaar kunnen besparen. Dat lijkt misschien niet veel, maar het collectieve effect is enorm.

De EU heeft zich ten doel gesteld het energieverbruik tegen 2030 met 35 terawattuur per jaar te verminderen. Dat komt ongeveer overeen met het elektriciteitsverbruik van een heel land als Denemarken. Dit soort maatregelen zijn bedoeld om de Europese klimaatdoelstellingen te verwezenlijken, te beginnen bij het meest alledaagse: het huishoudelijk verbruik.

Tegelijkertijd maken steeds meer huishoudens gebruik van slimme oplossingen om hun energierekening beter onder controle te houden. Smart home-apparaten bieden programmeerfuncties of uitschakeling op afstand tegen zeer betaalbare prijzen en kunnen helpen om aan het eind van de maand meer te besparen.

Ook fabrikanten zullen een stap moeten zetten. Vanaf mei moeten bedrijven hun producten aanpassen aan de nieuwe eisen. Dat betekent investeren in efficiëntere componenten, geoptimaliseerde software ontwikkelen en het verbruik zelfs in de stand-bymodus verder verminderen.

Maar dit is niet helemaal nieuw. Veel grote merken zijn hier al jaren mee bezig en een groot deel van de huidige apparaten voldoet al aan de nieuwe eisen of ligt daar dichtbij. Consumenten hoeven niet meteen hun apparatuur te vervangen, maar het is wel raadzaam om het verbruik van bepaalde apparaten, zoals oudere televisies, te controleren.

Energie-efficiëntie wordt daarmee een belangrijk criterium bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparaten of technologie voor thuis. Vanaf mei is dat niet alleen aan te raden, maar ook wettelijk verplicht.