Een gigantische en verwoestende uitbarsting zal de wereld de komende maanden op zijn kop zetten en mogelijk het einde van de mensheid betekenen, aldus wetenschappers

Uw dagelijks leven kan voor Kerstmis op zijn kop staan… Stelt u zich eens voor: de lucht wordt donker, de lucht wordt onadembaar, de temperatuur daalt. Een gigantische uitbarsting dreigt eeuwen van beschaving te vernietigen. Wetenschappers luiden de alarmklok. Niet over honderd jaar. Niet over tien jaar. Nu. Denkt u dat dit sciencefiction is? Dan heeft u het mis. De signalen zijn er, tastbaar, maar weinigen durven ze onder ogen te zien.

Wanneer de aarde haar gif uitspuwt: de dreiging begrijpen

Wat is een gigantische uitbarsting eigenlijk? Een monster. Een titan die meer dan 1000 km³ as, gas en gesteente kan uitspuwen. Dat is 40.000 keer het volume van de Eiffeltoren. De gevolgen? Een vulkanische winter. Vernietigde oogsten. Verlamde samenlevingen.

Neem bijvoorbeeld de Tambora in 1815. In enkele uren tijd stortte hij de planeet in een ijzige chaos. 1816, het “jaar zonder zomer”: vorst in juli, hongersnoden. Vandaag de dag, met onze megasteden en onze uiterst kwetsbare toeleveringsketens, zou de impact onvoorstelbaar zijn.

De bloedstollende voortekenen

Hoe kunnen we de volgende ramp herkennen? Vulkanen spreken. Ze beven en zwellen op. Ze spuwen giftige rookwolken uit. De Mount Ibu in Indonesië heeft onlangs een record gebroken: 1079 uitbarstingen in drie weken. Ongekend. Angstaanjagend.

Maar ondanks sensoren en satellieten blijft het onvoorspelbare onvoorspelbaar. Supervulkanen, zoals Yellowstone, slapen duizenden jaren… en worden dan plotseling wakker. Een ware geologische roulette.

Klimaat: het dodelijke domino-effect

Een gigantische uitbarsting vernietigt niet alleen regio’s. Ze herschrijft het klimaat. Zwaveldeeltjes blokkeren de zon. De temperaturen dalen. Ontregelde moessons hongeren Azië en Afrika uit. De Pinatubo (1991) deed het kwik met 0,5 °C dalen. Vermenigvuldig dat met duizend.

Het resultaat? Voedselvoorraden die binnen zes maanden instorten. Rellen. Maar ook massale migraties. “Hongersnood zou de norm worden, niet de uitzondering”, zegt een klimaatwetenschapper die anoniem wil blijven.

Kunnen we de apocalyps voorkomen? Het antwoord zal u verrassen

Markus Stoffel, expert aan de Universiteit van Genève, schat de kans op een op zes voor deze eeuw. Een macabere loterij. Toch bestaat er geen enkel serieus plan. Geo-engineeringprojecten – het injecteren van aerosolen, het opvangen van CO2 – lijken op pleisters op een doorgesneden slagader.

Sommigen zetten in op technologie. Anderen op preventie. Maar hoe evacueer je New York, Tokio of Jakarta in een paar dagen? Onmogelijk. De waarheid is hard: we varen op zicht.

De gekke hoop die het verschil maakt

Laten we niet opgeven. Drones bewaken de kraters 24 uur per dag. AI spoort microbevingen op. Landen als IJsland testen ultrasnelle waarschuwingssystemen. En wat als de oplossing van de burgers komt?

In Papoea leren hele dorpen de waarschuwingssignalen herkennen. Eenvoudige handelingen redden levens. “Elke gewonnen minuut vermindert de chaos”, benadrukt een lokale vulkanoloog. Onderwijs is ons geheime wapen.