Douanerechten: Europeanen klaar om Amerikaanse producten de rug toe te keren, volgens de ECB

Europeanen lijken een radicale houding aan te nemen: 44% van de ondervraagde huishoudens overweegt minder Amerikaanse producten te kopen, meer vanwege hun uitgesproken afkeer van deze merken dan vanwege de prijs.

De recente Amerikaanse douanerechten zouden een groot deel van de Europeanen ertoe kunnen aanzetten om af te zien van producten en merken uit de Verenigde Staten, ongeacht eventuele prijsstijgingen, aldus een artikel dat woensdag door de Europese Centrale Bank (ECB) is gepubliceerd. Volgens dit artikel is de vervanging van Amerikaanse producten door producten uit andere landen belangrijk in alle scenario’s met douanerechten, die variëren van 5% tot 20%.

Maar “het percentage ligt aanzienlijk hoger bij de respondenten die een verandering in voorkeur – in plaats van een prijsstijging als gevolg van de invoerheffing – als belangrijkste reden aangeven”, aldus de auteurs van deze blogpost, die is gebaseerd op een enquête die de ECB in maart heeft gehouden over de verwachtingen van consumenten ten aanzien van de handelsoorlog. Deze dynamiek suggereert dat de reacties van Europese huishoudens “niet beperkt blijven tot een tijdelijke reactie op een verhoging van de douanerechten, maar een aanwijzing kunnen zijn voor een blijvende structurele verandering in de consumptievoorkeuren, ten nadele van Amerikaanse producten en merken”, benadrukken de auteurs, wier uitspraken niet officieel bindend zijn voor de ECB.

In tegenstelling tot het gedrag in de Verenigde Staten, waar consumenten aangeven bereid te zijn producten die duurder kunnen worden in te slaan, lijken Europeanen een radicalere houding aan te nemen: 44 % van de ondervraagde huishoudens is van plan minder Amerikaanse producten te kopen, meer vanwege hun uitgesproken afkeer van deze merken dan vanwege de prijs. Een andere opvallende bevinding is dat de neiging om Amerikaanse producten te mijden toeneemt naarmate het inkomen stijgt, wat in strijd is met de traditionele economische logica.

Hoewel de elasticiteit van de vraag bij prijsveranderingen in theorie afneemt naarmate het inkomen stijgt, blijkt uit het onderzoek dat “hoe meer mensen verdienen, hoe groter de kans dat ze een verandering doorvoeren”, aldus de auteurs. Met andere woorden, de meest welgestelde huishoudens zijn weliswaar in staat om prijsstijgingen op te vangen, maar zijn bereid om bewust voor andere opties te kiezen. “In de huidige context van handels- en geopolitieke spanningen zouden de reacties van consumenten dus aanzienlijk kunnen afwijken van de klassieke consumptiepatronen die in de handboeken worden beschreven”, concludeert de nota.