Het onbeperkte gebruik van opslagruimte kan voor problemen zorgen, omdat het geheugen van het apparaat sneller vol raakt als dit niet goed wordt beheerd.
Smartphones zijn ontworpen om aan een breed scala aan behoeften te voldoen, dankzij technologische ontwikkelingen die het mogelijk hebben gemaakt om functies toe te voegen die verder gaan dan communicatie, waardoor ook de toegang tot en beveiliging van informatie wordt vergemakkelijkt.
Als gevolg van deze evolutie slaan mobiele apparaten vaak grote hoeveelheden gegevens op, zoals afbeeldingen, video’s, documenten en applicaties die essentieel zijn voor privé- en zakelijk gebruik. Als de beschikbare ruimte echter niet goed wordt beheerd, kan overmatig gebruik van de opslagruimte problemen veroorzaken.
Het komt vaak voor dat het geheugen van een mobiele telefoon bijna vol is, wat leidt tot een verminderde prestatie. WhatsApp is bijvoorbeeld een van de apps die het meest kan bijdragen aan het volraken van het interne geheugen door het herhalen van multimediabestanden.
Elke keer dat een gebruiker een afbeelding, video of document ontvangt en doorstuurt, maakt de app een extra kopie van de inhoud. Hetzelfde gebeurt wanneer deze bestanden in de galerij van het apparaat worden opgeslagen, omdat het systeem een versie in de app en een andere in de algemene opslag bewaart, waardoor uiteindelijk dubbel zoveel ruimte wordt gebruikt.
Deze geleidelijke opeenstapeling kan schadelijk zijn voor telefoons met beperkte opslagcapaciteit. Hoewel veel gebruikers denken dat het verwijderen van oude berichten voldoende is om ruimte vrij te maken, blijven mediabestanden in feite opgeslagen in interne mappen, zelfs als ze niet meer in de gesprekken te zien zijn.
Bovendien dragen WhatsApp-groepen aanzienlijk bij aan het probleem, omdat daarin vaak inhoud wordt gedeeld, zoals memes, video’s en audiobestanden, die, als ze niet goed worden beheerd, uiteindelijk grote hoeveelheden opslagruimte in beslag nemen.
Hoe voorkom je dat WhatsApp het geheugen vult en overbelast?
Een van de meest effectieve manieren is het uitschakelen van het automatisch downloaden van bestanden. Deze optie vindt u in het gedeelte ‘Instellingen’ en ‘Opslag en gegevens’. Daar kunt u het downloaden van foto’s, audiobestanden, video’s en documenten uitschakelen wanneer u verbinding maakt met mobiele netwerken, wifi of roaming.
Een andere belangrijke instelling vindt u in de optie ‘Chats’, waar u het vakje ‘Zichtbaarheid van mediabestanden’ kunt uitschakelen, waardoor ontvangen bestanden niet automatisch in de galerij van de telefoon worden opgeslagen.
Wat back-ups betreft, is het raadzaam deze regelmatig te controleren. WhatsApp maakt back-ups in de cloud (Google Drive of iCloud, afhankelijk van het besturingssysteem), maar u kunt ook lokale kopieën maken die ruimte innemen als u ze niet controleert. Hiervoor moet de gebruiker naar ‘Instellingen’, ‘Chats’, ‘Back-up’ gaan en de frequentie, het type inhoud dat wordt geback-upt en het gebruik van mobiele data voor deze functie instellen.
Er is ook nog een andere aanbeveling, namelijk het gebruik van de tool ‘Opslagbeheer’ van WhatsApp, die laat zien hoeveel ruimte elk type bestand en gesprek in beslag neemt, zodat u selectief de zwaarste of irrelevante bestanden kunt verwijderen.