De medeoprichter van Microsoft gelooft dat AI een groot potentieel heeft in de geneeskunde en het onderwijs, maar dat we alert moeten zijn op wie ermee omgaat.
Kunstmatige intelligentie (AI) is een blijvertje, in positieve en negatieve zin. Het is duidelijk dat het tal van toepassingen heeft om ons leven te vergemakkelijken bij het zoeken naar informatie, om ons te helpen in ons dagelijks leven of zelfstoepassingen in de geneeskunde of de wetenschap, maar het biedt ook enkele schaduwkanten. Afgezien van diverse ethische of morele kwesties en het misbruik dat ervan kan worden gemaakt, heeft het er ook toe geleid dat veel mensen vrezen dat het vermogen van AI om bijna alles te doen, hun baan kan kosten.
De mening van Bill Gates
Over deze logische bezorgdheid van de samenleving heeft onlangs een meer dan gezaghebbende stem zich uitgesproken: die van Bill Gates, medeoprichter van Microsoft. De 69-jarige magnaat, die een belangrijke rol speelde bij het op gang brengen van de digitale revolutie en de verspreiding van personal computers vanaf de jaren 80 bevorderde,gelooft dat AI een bedreiging kan vormen voor de toekomstige werkgelegenheid van veel mensen.
“Over tien jaar kunnen de meeste menselijke taken worden uitgevoerd door kunstmatige intelligentie”, zei hij in het programma The Tonight Show van Jimmy Fallon, dat wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender NBC. “Intelligentie zal volledig vrij zijn”, legde hij later uit tijdens een lezing aan de universiteit van Harvard, waarbij hij voorspelde dat deskundigen zoals artsen en leraren zullen worden vervangen door geautomatiseerde systemen.
Ondanks de voordelen van AI, die kennis universaliseert door deze gratis voor iedereen beschikbaar te maken, heeft het ook een veel verontrustender kant. “Het is iets heel ingrijpends en zelfs een beetje beangstigend… omdat het zo snel gaat en er geen bovengrens is”, mening, zich afvragend welke rol de mens kan spelen in een wereld die wordt gedomineerd door algoritmen.
Onderwijs en geneeskunde
Gates gelooft dat AI een fundamentele rol zal spelen in de transformatie van twee essentiële pijlers van de samenleving, iets wat hij niet als negatief ziet, maar juist als een bron van vele mogelijkheden. De eerste pijler is het onderwijs, waar het risico bestaat dat de traditionele leraar zal verdwijnen en worden vervangen door digitale docenten die niet alleen lesgeven, maar ook motiveren, zwakke punten signaleren en het leerproces aanpassen aan elke leerling.
De tweede, en belangrijkste, is de geneeskunde, aangezien de magnaat van mening is dat AI het diagnostisch vermogen van artsen kan verbeteren door symptomen, klinische databases, genetische informatie van elke patiënt en wetenschappelijke publicaties met de laatste ontwikkelingen in een razend tempo te integreren. “Het tekort aan artsen zou wel eens tot het verleden kunnen behoren”, aldus Gates, die van mening is dat AI op dit gebied enorm positief kan zijn en alle uithoeken van de wereld kan bereiken.
Ethisch gebruik en wie ermee omgaat
Voor Bill Gates is de echte uitdaging niet de toegang tot technologie, maar het ethisch gebruik ervan. “Soms, wanneer je mensen meer macht geeft, gaan ze niet altijd de juiste kant op”, zei hij, waarbij hij als voorbeeld nepberichten en polarisatie noemde, die door de ontwikkeling van sociale media zijn versterkt. Daarom is hij niet bijzonder kritisch over AI, waaraan hij enorme mogelijkheden toekent om het onderwijs, de geneeskunde en de wetenschap in het algemeen te verbeteren en veel ongelijkheden te corrigeren, maar hij vindt wel dat we alert moeten zijn, omdat hij van mening is dat het probleem niet deze nieuwe technologie is, maar wat ermee wordt gedaan en wie ermee omgaat.