De duurste auto uit de geschiedenis ging nooit sneller dan 17 km/u: hij is letterlijk niet van deze wereld.

Namen als Bugatti, Ferrari of Pagani staan meestal bovenaan in lijsten van de duurste auto’s ter wereld. Er is echter één voertuig dat veel duurder is dan zelfs de Ferrari 250 GTO, die volgens Forbes voor 51,7 miljoen dollar werd verkocht.

Maar ondanks al dit vertoon van luxe, techniek en eersteklas leer heeft nog geen enkele superauto van vandaag een auto uit 1971 overtroffen die niet op veilingen staat en waarmee niet eens op aarde gereden kan worden.

De Lunar Roving Vehicle (LRV) was de eerste elektrische SUV met open dak waarin alleen astronauten mochten rijden en de testbaan was niets minder dan het maanoppervlak.

Geen luxe, maar toch de meest exclusieve

Dit voertuig is verre van een gril van miljonairs en is ontworpen om te overleven in een compleet vijandige omgeving, zonder lucht, zonder wegen en met een zwaartekracht die veel lager is dan die van de aarde. De duurste auto in de geschiedenis was uiteindelijk een maanbuggy die de verkenning van de ruimte voor altijd veranderde en die een prijskaartje had dat voor geen enkele andere auto haalbaar was.

De Lunar Roving Vehicle werd ontwikkeld door NASA en geproduceerd door Boeing en Delco Electronics voor de Apollo 15, 16 en 17 missies. Er werden er slechts vier gebouwd, hoewel er maar drie de maan bereikten; de vierde werd gereserveerd voor reserveonderdelen.

Deze eenvoudig ogende auto was een waar technologisch wonder voor die tijd. Het was een elektrische terreinwagen met vierwielaandrijving, elk met zijn eigen onafhankelijke motor. In 1971 had hij dezelfde aandrijftechnologie als sommige luxe elektrische auto’s vandaag de dag gebruiken.

In tegenstelling tot de exclusieve Bugatti of de McLaren kwam de LRV echter nooit boven de 14 km/u, hoewel zijn topsnelheid 18 km/u bedroeg. De snelheid was om veiligheidsredenen beperkt. Op 384.400 km van de dichtstbijzijnde garage is elke voorzorgsmaatregel te weinig.

Deze snelheidsbeperking werd pas in 1972 onklaar gemaakt, toen astronaut Eugene Cernan erin slaagde 18 km/u te halen tijdens de Apollo 17-missie, waarmee hij het snelheidsrecord op de maan vestigde. Gelukkig hebben snelheidsradars de maan nog niet bereikt.

De LRV had geen conventioneel stuur, maar een joystick-achtige besturing om richting en snelheid te regelen. Het werd aangedreven door twee niet-oplaadbare batterijen van 36 volt en kon tot 90 kilometer afleggen, meer dan genoeg voor de doelstellingen van de Apollo-missie.

Met een lengte van 3,10 meter en een breedte van 1,80 meter woog de LRV leeg slechts 210 kg, maar kon twee keer dat gewicht vervoeren, inclusief twee astronauten met hun pakken en wetenschappelijke apparatuur.

De maanbuggy had technologische innovaties zoals camera’s aan de voor- en achterkant, een gyroscoop voor navigatie en een televisiecamera die op afstand bestuurd werd vanuit Houston. Volgens La Vanguardia konden de Apollo 15 astronauten dankzij de LRV 27,8 kilometer maanoppervlak verkennen, waardoor het bereik van het wetenschappelijk onderzoek enorm werd vergroot.

De duurste auto ooit gebouwd

Met de ontwikkeling en bouw van de Lunar Roving Vehicle was een kolossale investering gemoeid. In 1971 kostte het 38 miljoen dollar, een bedrag dat, gecorrigeerd voor inflatie, overeenkomt met ongeveer 281 miljoen dollar in 2025.

Dit betekent dat de maanbuggy bijna drie keer zoveel kostte als de 100 miljoen dollar die nodig was om de Bugatti La Voiture Noire te ontwikkelen, die uiteindelijk op een veiling voor 16,3 miljoen dollar werd verkocht en daarmee alle andere bekende supercars ver achter zich liet.

De drie auto’s die met de drie Apollo-missies op de maan landden, staan daar al sinds de jaren 1970. NASA overwoog niet om ze terug te laten keren vanwege het extra gewicht dat ze zouden toevoegen aan de lancering van de maanmodule.

Daarom staan deze voertuigen, met een huidige waarde van ongeveer 300 miljoen dollar per stuk, nog steeds geparkeerd op het maanoppervlak en zijn ze unieke stukken techniek en geschiedenis van de ruimteverkenning geworden.

Het equivalent van hun parkeerkaartje zou een rekening van zo’n 93 miljard euro zijn, wat is wat NASA heeft begrootvoor de Artemis-missies die de mens terug naar de maan zullen brengen. Opdat China hen niet voor is en hun elektrische maanrover dubbel parkeert.