De dominantie van de dollar verzwakt: beleggers zoeken hun toevlucht in andere valuta’s en de belangstelling voor de euro neemt toe

De eerste 100 dagen van het presidentschap in de afgelopen decennia werden gekenmerkt door een sterke nationale munt. Onder Trump en Nixon stortte de Amerikaanse munt echter in.

De index van de dollar is op weg naar de slechtste prestatie tijdens de eerste 100 dagen van een Amerikaans presidentschap sinds het tijdperk Nixon, toen de Verenigde Staten het goudstandaard systeem verlieten en overstapten op een zwevende wisselkoers.

De Amerikaanse dollarindex verloor bijna 9% tussen 20 januari, toen Donald Trump terugkeerde naar het Witte Huis, en 25 april, waarmee hij op weg is naar het grootste verlies tot het einde van de maand sinds ten minste 1973. De eerste 100 dagen van het presidentschap in de afgelopen decennia werden gekenmerkt door een sterke nationale munt, met gemiddelde rendementen van bijna 0,9% tussen 1973, toen Richard Nixon aan zijn tweede ambtstermijn begon, en 2021, toen Joe Biden aantrad.

 

De zogenaamde “Nixon-schok” van 1971, die bedoeld was als tijdelijke maatregel, leidde tot een val van de dollar en maakte daarmee feitelijk een einde aan het na de Tweede Wereldoorlog ingestelde stelsel van vaste wisselkoersen van Bretton Woods.

De impact op de dollar met de komst van Donald Trump

Aan het begin van zijn tweede ambtstermijn heeft Trump verschillende campagnebeloften waargemaakt door nieuwe invoerheffingen op te leggen en zijn retoriek tegen China en andere handelspartners van de VS op te voeren. Zijn invoerheffingenbeleid heeft ertoe geleid dat beleggers activa buiten de VS hebben opgebouwd, waardoor de dollar is verzwakt en andere valuta’s, naast goud, zijn gestegen. De euro, de Zwitserse frank en de yen zijn sinds de terugkeer van Trump als president met meer dan 8 % in waarde gestegen ten opzichte van de dollar.

“De alomtegenwoordigheid van de Amerikaanse dollar en zijn rol in de internationale handel en financiën gingen gepaard met een diep vertrouwen in de Amerikaanse instellingen, beperkte handels- en kapitaalbarrières en een voorspelbaar buitenlands beleid”, aldus Bipan Rai, algemeen directeur van BMO Global Asset Management. ”En nu? Er zijn duidelijke tekenen van erosie die wijzen op een verschuiving in de wereldwijde trends op het gebied van activaspreiding die niet gunstig zijn voor de Amerikaanse dollar. Wij denken dat het om een structurele verandering gaat”, aldus Rai.

De beleidsinitiatieven van Trump hebben ook het risico op een recessie in de VS vergroot, samen met een versnelling van de inflatie, waardoor de ruimte voor mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve beperkt is.

De opmerkingen van Trump over Fed-voorzitter Jerome Powell, met name zijn dreiging om hem te ontslaan, hebben beleggers gealarmeerd en de bezorgdheid over de onafhankelijkheid van de centrale bank vergroot. Trump verklaarde later dat hij niet van plan was Powell te ontslaan.

Verwachtingen voor de dollar: blijft hij in waarde dalen?

Als gevolg daarvan heeft UBS Group AG zijn prognose voor de dollar voor de tweede keer in minder dan twee maanden verlaagd. Analisten wezen erop dat de prestaties van de dollar afhangen van de uitkomst van het conflict tussen de VS en China, dat de afgelopen weken niet veel vooruitgang heeft geboekt.

Deutsche Bank AG waarschuwde deze week voor een structurele neerwaartse trend van de dollar in de komende jaren, waardoor de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro op het laagste niveau in meer dan tien jaar zou kunnen komen.

Speculatieve handelaren, waaronder hedgefondsen en vermogensbeheerders, gokken tegen de dollar. De groep heeft de grootste shortposities in de dollar sinds oktober 2024, met bearish weddenschappen op de Amerikaanse munt voor ongeveer 10 miljard dollar in de week die eindigde op 15 april, volgens gegevens van de Commodity Futures Trading Commission.