Het verwijderen van de beschermende plastic folie is voor veel gebruikers niet alleen een ritueel, maar ook een handeling die met zorg moet worden uitgevoerd.
Nadat u een klein fortuin hebt geïnvesteerd in uw nieuwe tv, wordt deze eindelijk thuisbezorgd en begint het uitpakken en installeren, iets wat u zelf kunt doen of zelfs als extra service bij de winkel kunt laten doen. Je moet hem uit de doos halen, de voet of de muurbeugel plaatsen en dan is bijna alles klaar om te beginnen met kijken.
Er ontbreekt echter een belangrijke stap die we vaak snel en zonder op te letten uitvoeren. Zelfs als de “specialisten” van de winkel het apparaat voor ons installeren en in werking stellen: je moet de beschermende plastic folie van het scherm verwijderen.
Hoe verwijder je de beschermende plastic folie van een nieuwe Smart TV?
De meeste huidige televisies worden geleverd met een plastic folie op het scherm die bedoeld is om het te beschermen tegen krassen of kleine stoten tijdens het verpakken, vervoeren en uitpakken. Deze plastic folie moet zo snel mogelijk worden verwijderd om te voorkomen dat de tv oververhit raakt en zelfs kan smelten bij intensief gebruik, aangezien deze niet bedoeld is om er permanent te blijven zitten.
Het verwijderen van de beschermende plastic folie is echter vaak niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Het is raadzaam om een aantal stappen te volgen of minimale voorzorgsmaatregelen te nemen om het scherm niet te beschadigen.
In een stapsgewijze handleiding laat Samsung zien hoe het verwijderen van de plastic folie bij hun televisies in zijn werk gaat, maar dit kan ook worden toegepast op andere merken. In principe moet u het volgende in acht nemen:
- Controleer of er daadwerkelijk een beschermende plastic folie op het scherm zit die verwijderd moet worden: kijk hiervoor of er een streepjescode in het midden van het scherm staat, een label, pijltjes, karton of plastic dat uit de hoek steekt, enz.
- Als dat het geval is, moet u de tv aanzetten en “een paar uur” laten staan volgens de fabrikant, zodat het scherm warm wordt en het plastic gemakkelijker kan worden verwijderd zonder sporen achter te laten. Ik moet toegeven dat ik deze stap nog nooit heb gedaan, omdat ik het plastic altijd meteen verwijderde nadat ik de tv op zijn plaats had gezet, zonder te wachten tot hij warm was geworden.
- Na die tijd en met één hand de tv vasthoudend zodat hij niet valt, moet u het plastic voorzichtig vanaf de hoeken naar beneden verwijderen.
Wat als we een streepjescode op het scherm zien, maar er geen labels zijn om aan te trekken? Samsung raadt aan om in plaats van met uw nagel naar de rand van het plastic te zoeken, een stukje plakband in een hoek te plakken om hetzelfde effect te bereiken.
En als er geen streepjescode, labels of iets dergelijks zijn? Dan heeft ons model waarschijnlijk geen beschermende plastic folie en hoeft er niets te worden verwijderd. Het kan zelfs voorkomen dat we in een hoek een soort teken zien dat geen deel uitmaakt van een beschermende plastic folie, maar een indicatie is dat de tv een polarisatielaag heeft die onder geen beding mag worden verwijderd.
Als we dat wel zouden doen, zou het scherm onbruikbaar worden, omdat we geen beelden meer zouden kunnen zien. Dit probleem wordt bovendien niet gedekt door de garantie, omdat het onze eigen schuld zou zijn dat we het hebben verwijderd.