Digitale euro: wat is dat voor een verhaal over het verbieden van contant geld?

Op sociale media circuleren verschillende video’s waarin het einde van contant geld wordt aangekondigd in verband met de komst van de digitale euro. Wat is de digitale euro precies? Waarom is het einde van contant geld onzin? We zetten de feiten op een rijtje.

Het is bevestigd: met een nieuwe wet in april wordt contant geld binnenkort overal in Frankrijk en Europa verboden.” Misschien bent u deze veel gedeelde TikTok-video tegengekomen waarin wordt uitgelegd dat er net een wet is aangenomen om contant geld in Nederland te verbieden. “De Europese Centrale Bank werkt momenteel aan een project waarmee u al uw aankopen kunt betalen zonder ooit een biljet te gebruiken”, aldus de video, waarin wordt beweerd dat contant geld zal worden “vervangen” door een virtuele munteenheid, de digitale euro.

Er doen vaak valse berichten de ronde over het verdwijnen van contant geld of zelfs een mysterieus “plan om contant geld af te schaffen”. De afgelopen weken deden ook geruchten de ronde dat geldautomaten aan het einde van het jaar zouden verdwijnen of dat er voortaan een bewijsstuk nodig zou zijn om geld op te nemen.

Wat is dat eigenlijk, die digitale euro?

Het is een echt project, waar de Europese Centrale Bank (ECB) sinds 2021 aan werkt. Deze nieuwe munt is echter niet bedoeld om contant geld te vervangen, maar om een “aanvullende betaalmethode” te worden. “Als deze aanvullende betaalmethode naast de gebruikelijke betaalmiddelen er komt, legt het ministerie van Economische Zaken uit, zou deze openstaan voor alle personen en bedrijven in de eurozone. Hij zou worden geaccepteerd in alle Europese landen die de euro als officiële munteenheid hebben aangenomen.”

Zijn er momenteel concrete plannen om het gebruik van contant geld in Frankrijk te beperken?

Het einde of de vermindering van het gebruik van contant geld in Nederland is een punt van zorg, merken onze collega’s van 20 Minutes op, die wijzen op de frequentie van nepnieuws over dit onderwerp en verwijzen naar hetzelfde rapport van de ECB, waarin wordt opgemerkt dat hoewel het gebruik van contant geld de afgelopen jaren duidelijk is afgenomen, het voor 60 % van de Nederlanders nog steeds “belangrijk” of “zeer belangrijk” is. In het najaar van 2024 werd een wetsvoorstel om de bestaande limieten voor contante betalingen te verlagen overigens door de Senaat verworpen.

De enige beperking die momenteel op Europees niveau is aangekondigd, is dat het in 2027 voor particulieren niet meer mogelijk zal zijn om bij een bedrijf iets te kopen met contant geld voor een bedrag van meer dan 10.000 euro. Deze nieuwe wet geldt voor de 27 landen van de Europese Unie, waaronder Nederland.