We denken dat we goed bezig zijn als we het in ons winkelmandje leggen. Toch zijn er minstens twee goede redenen om deze kwark te vermijden…
Hoewel skyr het steeds populairder wordt, is kwark nog steeds niet uit de mode. Hij is vrij goedkoop, rijk aan eiwitten (met ongeveer 7 g per 100 g blijft hij niet ver achter op zijn IJslandse neefje…) en levert ook een goede dosis calcium, een mineraal dat nodig is voor het behoud van het skelet. Op voedingsgebied is hij dus een aanrader. Ook in de keuken!
Door zijn zachtheid en relatief neutrale smaak is hij ongelooflijk veelzijdig en past hij gemakkelijk bij alle maaltijden. Bij het ontbijt contrasteert de romigheid ervan heerlijk met de knapperigheid van granola, of in een bowl cake – u weet wel, die variant op de mug cake die niet in een mok wordt gebakken, maar in een kom in de magnetron, waarna hij op een bord wordt gestort. Tijdens de lunchpauze is één eetlepel voldoende om de vinaigrette van een salade in een potje te binden zonder al te veel calorieën binnen te krijgen. Als tussendoortje stillt hij effectief de kleine honger, samen met een handvol noten of een stuk vers fruit. Bij het avondeten speelt hij slim de joker van de crème fraîche, op een aardappel uit de oven (met gehakte bieslook) of in een quiche.
In de schappen van de supermarkt is kwark in potjes vrijwel altijd verkrijgbaar.
De meest avontuurlijke onder u hebben misschien al eens geiten- of schapenkaas geproefd, die nu naast de koemelkvarianten te vinden zijn. En wat te denken van de producten die een beroep doen op ons goede geweten door met een grote 0% op de verpakking te pronken? Hoe schuldig ze ons ook laten voelen, we kunnen ze beter in het schap laten staan. Daar zijn twee redenen voor.
De eerste is, paradoxaal genoeg, van nutritionele aard. Zoals diëtiste Ysaline Benakli op haar Instagram-account uitlegt, zou het verwijderen van vetten de opname van calcium en vitamine D uit melk belemmeren. Dat is jammer, als je het eet om je botten gezond te houden. Het is dus beter om, zoals onze expert adviseert, te kiezen voor halfvolle kwark (3% vet), die nauwelijks meer calorieën bevat. De tweede reden raakt rechtstreeks aan de portemonnee, aangezien de magere varianten doorgaans duurder zijn dan de andere. Is deze “vetbesparing” echt de moeite waard? Dat laten we aan u om te beoordelen…
Laat u dus niet verleiden door de sirenes van 0%. Klassieke kwark, met een laag vetgehalte, bevordert niet alleen een betere opname van voedingsstoffen, maar is ook voordeliger voor uw portemonnee. Twee goede redenen om trouw te blijven aan authenticiteit, zonder concessies te doen aan smaak of kwaliteit.