Archeologen hebben een goud- en edelstenenwerkplaats ontdekt die meer dan 3000 jaar onder de grond verborgen lag

Een archeologische opgraving in China heeft een jade- en goudwerkplaats gevonden in de ruïnes van Sanxingdui, wat nieuw bewijs levert voor de oude beschaving van het Shu-rijk.

Een team van Chinese archeologen heeft een ondergrondse jade- en goudwerkplaats ontdekt in de ruïnes van Sanxingdui, China. Deze vondst houdt verband met de oude beschaving van het Shu-rijk dat meer dan drieduizend jaar geleden in deze regio leefde en bekend stond om zijn vaardigheid in het bewerken van edelstenen en edelmetalen.

De opgravingen, die meer dan twee jaar duurden, geven een beter inzicht in de productietechnieken en de sociale organisatie van deze oude beschaving die in de provincie Sichuan, in het zuidwesten van China, leefde. In 2023 berichtte het officiële persbureau Xinhua over de operatie die werd uitgevoerd om deze “geheime” ondergrondse ruimte te ontdekken.

De archeologische vindplaats heeft meer dan vijf miljoen toeristen aangetrokken die geïnteresseerd zijn in de rijke geschiedenis van de Shu-beschaving. Foto Xinhua News

De oudste goud- en jade-werkplaats in de regio

De ondergrondse jade- en goudwerkplaats is de oudste die in dit gebied is gevonden. Deze ruimte, gelegen op een kilometer van de recent opgegraven offerputten, herbergt een grote hoeveelheid grondstoffen, zoals jade en andere edelstenen, naast een reeks artefacten en gereedschappen die in perfecte staat zijn en wijzen op het bestaan van een relatief complete ambachtelijke keten.

Volgens Ran Honglin, hoofd archeoloog van het project, “werpt de ontdekking van de werkplaats licht op verschillende mysteries, zoals de herkomst van de grote hoeveelheden jade en steen die in Sanxingdui zijn gevonden, de technieken die werden gebruikt om ze te bewerken, de productieprocessen en de distributiemethoden”. De ruïnes, die 12 vierkante kilometer beslaan, maken deel uit van wat vermoedelijk de overblijfselen zijn van het Shu-rijk, een beschaving die tussen 4500 en 3000 jaar geleden in deze regio bloeide.

Een archeologische vindplaats rijk aan relikwieën

De vindplaats Sanxingdui is sinds de ontdekking in de jaren twintig van de vorige eeuw een onuitputtelijke schat aan archeologische vondsten. Tot op heden zijn er meer dan 60.000 culturele relikwieën opgegraven, waaronder gereedschappen, aardewerk en sieraden. Tot de belangrijkste vondsten behoren meer dan 4.000 voorwerpen van jade, aardewerk en keramiek. Deze voorwerpen stellen archeologen in staat omhet dagelijks leven van de oude bewoners van het Shu-rijk te reconstrueren, die een grondige kennis hadden van het bewerken van edele materialen.

Deze archeologische vindplaats heeft het afgelopen jaar meer dan vijf miljoen bezoekers uit de hele wereld ontvangen, die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de geschiedenis van een van de meest mysterieuze beschavingen van Azië. Het belang ervan als productie- en handelscentrum in de oudheid blijft archeologen fascineren, die steeds nieuwe bewijzen ontdekken over de sociale en culturele structuur ervan.

Waarom is deze vondst belangrijk voor China?

De ontdekte jade-werkplaats is van cruciaal belang voor het begrip van de economische en sociale werking van de Shu-beschaving. De productie van jade had niet alleen een economische waarde, maar ook een grote culturele en spirituele symboliek. Jade werd gebruikt in rituelen en ceremonies en de verwerking ervan was voorbehouden aan de meest bekwame ambachtslieden van die tijd. Deze werkplaats laat zien hoe de oude bewoners grondstoffen verwerkten tot luxe voorwerpen, die vervolgens werden verdeeld onder de elite van de samenleving.

Deze vondst stelt archeologen ook in staat om de productie- en distributietechnieken van de jade-relikwieën te onderzoeken, evenals hun relatie met andere werkplaatsen in de regio. Sun Hua, professor aan de School voor Archeologie en Museologie van de Universiteit van Peking, benadrukte dat deze ontdekkingen de verfijning en de blijvende erfenis van de oude Chinese beschaving onderstrepen.