Een recent rapport heeft alarm geslagen over een alledaags apparaat dat meer schade zou kunnen aanrichten dan we denken.
Als we het hebben over straling in het dagelijks leven, denken we meestal aan computers, wifi-routers of zelfs magnetrons. Uit een nieuw rapport blijkt echter dat de mobiele telefoon het apparaat is dat de meeste straling uitzendt en dat we bovendien het grootste deel van de dag bijna tegen ons lichaam dragen.
Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zenden mobiele telefoons radiofrequentiegolven (RF) uit telkens wanneer ze informatie verzenden of ontvangen. Hoewel deze golven niet ioniserend zijn – dat wil zeggen dat ze de structuur van het DNA niet veranderen zoals ultraviolette straling of röntgenstraling dat doen – baart langdurige en voortdurende blootstelling aan deze golven experts zorgen.
Het rapport wijst erop dat de hoeveelheid straling die een mobiele telefoon uitzendt, varieert naargelang het model en het gebruik. Zo zijn bijvoorbeeld het houden van de telefoon dicht bij het oor tijdens het bellen, het voortdurend tegen het lichaam houden of het slapen met de telefoon onder het kussen gewoontes die de blootstelling verhogen.
Om de risico’s te minimaliseren, geven specialisten onder meer de volgende aanbevelingen:
- Gebruik een koptelefoon of zet de luidspreker aan om de telefoon uit de buurt van het hoofd te houden.
- Draag het apparaat in rugzakken of tassen in plaats van in zakken die dicht op het lichaam zitten.
- Beperk de duur van gesprekken en geef de voorkeur aan sms’en.
- Slaap niet met uw mobiele telefoon in de buurt van uw bed of zet hem indien nodig in de vliegtuigmodus.
Het moet worden opgemerkt dat er tot nu toe geen definitieve conclusie is over de langetermijneffecten van blootstelling aan straling van mobiele telefoons. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is echter een verstandige keuze, vooral gezien de exponentiële toename van het gebruik van deze apparaten in alle leeftijdsgroepen.
In een wereld die steeds meer verbonden is, kan aandacht voor deze kleine details dus een groot verschil maken voor de gezondheid in de toekomst.